Завршен је Копаоник бизнис форум 2012

11.04.19

Копаоник консензус 2019.

Централна тема 26. Копаоник Бизнис Форума била је: „Србија десет година после велике рецесије – снажан раст као императив“. Више од 1300 учесника, током четири дана у двадесет шест панела и три пленарне сесије, расправљало је о томе како створити основе за континуирани снажан раст који ће нам омогућити брже достизање просечног стандарда земаља ЕУ. На  форуму је констатовано  да су остварене стопе раста у протеклом десетогодишњем периоду недовољне, те да би раст требало да буде изнад 5% годишње. 
Преузмите цео текст.

06.02.19

Данијел Цвјетићанин

После дуге и тешке болести,  у недељу 03. фебруара преминуо  Данијел Цвјетићанин, дугогодишњи професор Економског факултета Универзитета у Београду.

Комеморација поводом смрти професора Цвјетићанина одржана је у Савезу економиста Србије. У присуству великог броја колега, пријатеља и поштовалаца, о професору Цвјетићанину су говорили Александар Влаховић, Јуриј Бајец и Миодраг Зец.

Истакнуто је да је, поред универзитетске каријере, професор Цвјетићанин био ангажован и као економски саветник Србије и председника СР Југославије. Као сарадник Института за економику индустрије и Економског института, професор Цвјетићанин је учествовао у изради бројних пројеката који су се бавили питањима регионалног економског развоја, конципирања економске политике, као и реструктурирања великих предузећа. Био је део тима који је припремио Стабилизациони програм гувернера Аврамовића 1994. године. Од 1990. био је члан Председништва Савеза економиста Србије. Професор Цвјетићанин је учествовао  на бројним домаћим и медјународним научним скуповима. Објавио је велики број радова из области операционих истраживања, управљачких модела и метода, квантитативне финансијске анализе. Професор Цвјетичанин је био уредник часописа Економска мисао.

Погледајте галерију слика
21.12.18

СТРУКТУРНЕ РЕФОРМЕ Као предуслов за постизање већег привредног раста у земљама региона Западног Балкана

СТРУКТУРНЕ РЕФОРМЕ Као предуслов за постизање већег привредног раста у земљама региона Западног Балкана - Јавна дебата: "Изазови регионалне економске сарадње" са Александром Влаховићем

Настављајући успешну праксу организовања дебата од интереса за пословну заједницу како би се разговарало о питањима значајним за економски развој, 13. децембра 2018. године, у Привредној комори Македоније, у присуству великог броја привредника одржана је панел дискусија на тему "Изазови регионалне економске сарадње", на којој су учествовали председник Привредне коморе Македоније Бранко Азески и председник Савезе економиста Србије Александар Влаховић.

На трибини се разговарало о изазовима регионалне економске сарадње као неопходном предуслову за будућност Западног Балкана у целини и за сваку земљу појединачно, како је Копаоник бизнис форум  је израстао у један од најзначајнијих догађаја за пословну заједницу, као и о спровођењу процеса приватизације у овим земљама.

Присутни привредници су отворили расправу на неколико питања, укључујући и питања о утицају модела приватизације који је спроведен у овим земљама на актуелна економска кретања, утицај дуга на укупна макроекономска кретања, као и препоруке за постизање вишег стандарда и веће стопе привредног раста.

У склопу препорука, Влаховић је нагласио да је неопходно радити на јачању регионалне економске сарадње, имајући у виду да су земље региона мале и недовољно конкурентне, привлачењу страних директних инвестиција, али и подстицању домаћих улагања, преузимању корака за структурне реформе и изградњи јаких институција које ће одговорити на потребе тржишта, као и стварању услова за раст и развој малих и средњих предузећа.

Погледајте галерију слика
Strana:  1  [2]  3  4  5  6  7  8  9  10  >>  kraj
Samit ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava regiona
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking

Чланство у ИЕА


Информације

Савез економиста Србије
Булевар Михајла Пупина 147
11070 Нови Београд
Добрињска 11
11000 Београд
Тел: +381 11 3613-409; 2644-980
Факс: +381 11 3629-689
Е-пошта: office@ses.org.rs