Савез економиста Србије

08.03.17

Први дан Копаник бизнис форума

Копаоник бизнис форум свечано је отворен у присуству више од 1000 учесника - представника Владе, НБС, домаћих и страних привредника из банкарског, осигуравајућег, ИЦТ, сектора трговине, туризма, енергетике, пољопривреде, фармацеутске индустрије, амбасадора, дипломата, представника међународних финансијских инвестиција, економских аналитичара, теоретичара, међународних експерата, као и представника акредитованих медија.
Председник Савеза економиста Србије Влаховић рекао је да је време да ова генерација покаже способност да коначно трасира пут изласка из замке транзиционизма.

„Тек од 2015. године мења се модел економске политике. Захваљујући фискалној консолидацији макроекономске перформасне Србије у последње две године у континуитету јачају, прошле године су остварени бољи резултати него 2015, раст је био 2,8 одсто, дефицит државе готово двоструко мањи од планираног 1,4 одсто, обим индустријске производње је порастао за 4,7 одсто, а прерађивачке индустрије од 5,3 одсто. Данас више него икада постоји свест о структурним реформама и свима је јасно да је цена одлагања реформи превелика. Надам се да смо ту лекцију научили“, каже Влаховић.

На почетку Форума указано је на потребу реструктурисања јавног сектора где и даље постоји проблем вишка запослених.

„Нас у НБС, постигнуто подсећа да смо одредили пут одрживог напретка који треба очувати и унапређивати“, истакла је гувернер НБС Јоргованка Табаковић истичући да је задовољна учињеним, јер је враћено поверење у домаће институције, у носиоце економских политика и у домаћу валуту.

Набрајајући остварене резултате, поменула је промену приступа монетарној политици, што је у коначном исходу дало у 2016. међугодишњу инфлацију од 1,6 одсто, стабилан курс, мање каматне стопе, и најнижи ниво проблематичних кредита у последњих шест година.

Гувернер НБС очекује да ће се инфлација кретати у границама циља током целог периода пројекције, а у кратком року на њен раст ће утицати ниска база цена нафте и деривата, као и јануарско повећање цена цигарета.

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је да је Србија у протекле две године имала сваки пут све боље резултате од планираних и подвукао да у 2017. треба да се оствари одрживост мера реформи, уместо нових уштеда и структурних побољшања.

„Кључни проблеми који су преостали да се затворе представљају бреше које могу да погоршају дефицит, а то су структурни дефицити, као што је пораст неплаћених обавеза и неефикасност јавних предузећа. Потребно је реформисати и јавну администрацију, јер се након тога може на дужи рок одржати предвиђена стопа раста. Србија ће у наредне две године сигурно остварити привредни раст од 3,5 одсто и први пут је успела да стабилизује стопу привредног раста без обзира на, рецимо, варирање извоза Фијата“, рекао је Вујовић.

Председник фискалног савета Србије Павле Петровић рекао је да би требало одржати одличне резултете у фискалној консолидацији и привредном расту.

„Велика је ствар што је прошле године Србија остварила раст од 2,8 одсто, који је највећи од избијања кризе 2008. године. Иако низак, дефицит треба још смањивати, због превиског јавног дуга, који изности нешто више од 70 одсто БДП-а и који је неподношљив. Није се постигло планирано смањење запослених, што је једна од области где се није напредовало. У просвети, здравству, државној администрацији и на локалу треба тачно утврдити потребу за запосленима, шта би они радили и какве би услуге давали, како би се онда одредио њихов број“.

Селектор Форума Драган Ђуричин истакао је да Србија мора да остави иза себе популистичку економску политику и њене главне покретаче - пензије и плате.

Ђуричин је навео да је потребно унапређење конкурентности уместо селективне либерализације, реформе у образовном систему, науци и систему здравствене заштите, као и развој монетарне и бфискалне политике неутралне према дохотку.

„Центар свих питања је реструктурирање државног сектора и увођење корпоративног управљања у предузећа“.

Шеф Мисије Међународног монетарног фонда (ММФ) за Србију Џејмс Руф оценио је да је Србија спровела невероватну трансформацију у претходне две године и истакао да је највећи успех био смањење незапослености. Програм који је ММФ дефинисао са владом ослања се на три стуба.

Први је макроекономска стабилност за коју сматра да је на путу да се постигне. Даље је јачање финансијског сектора, а потом и спровођење структурних реформи за унапређење приватног сектора.

„Изазов је да Србија изгледа више као Немачка. Успеће као држава само ако буде укључила много већи део приватног сектора", уверен је он додајући да постоји консензус да се то учини. Ако Влада буде остварила успех који је постигла на макроекономском плану и у домену структурних реформи, Србија има добру будућност“, нагласио је Руф.

Директорка Светске банке за Западни Балкан Елен Голдстин истакла је да је Србија много урадила на фискалној консолидацији.

„Честитам Србији на томе. Кључне поруке су да држава мора реформисати јавну управу тако да њен апарат сведе на праву велиичину, који ће постати  ефикасан, а као такав неће бити препрека економском расту. Морамо решити проблем државних предузећа и елиминасти губитке које праве. То су и даље велики ризици“, нагласила је Голдстин.

Повратак на претходну страну
Samit ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava regiona
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking

Чланство у ИЕА


Информације

Савез економиста Србије
Булевар Михајла Пупина 147
11070 Нови Београд
Добрињска 11
11000 Београд
Тел: +381 11 3613-409; 2644-980
Факс: +381 11 3629-689
Е-пошта: office@ses.org.rs