Савез економиста Србије

09.03.17

Други дан Копаоник бизнис форума - први део

Други дан Копаоник бизнис форума обележили су наступи премијера Александра Вучића и четири министра Владе Србије. Председник Владе Републике Србије истакао је да у овој години очекује напредак Србије на Дуинг бизнис листи Светске банке за још 10-15 места, што је заслуга реформи које су почеле после 2014.

Вучић је нагласио да очекује додатни прилив страних инвестиција у Србију, за шта је потребна и политичка стабилност у региону. Такође, најавио је повећања плата и пензија, да ће се кренути и у смањење оптерећења на зараде, али је додао да ће се у то ићи опрезно како се не би реметила финансијска стабилност.

Председник Владе Републике Србије очекује да стопа незапослености до краја 2018. године буде на нивоу ЕУ од 10,5 одсто, као и да је кључни проблем подстицање предузетничког духа.
„Није наш посао да упослимо било кога већ да омогућимо услове да људи оснују фирму и зарађују. Наше је да помажемо. Свега шест одсто људи у Србији мисли да је њихова одговорност да ли су запослени или нису. Оно што сматрам да је наш највећи проблем данас, није реструктурирање државних предузећа", рекао је Вучић и додао да је то чињеница да у приватном сектору има 1,4 милиона запослених, који издржавају све друге  - 1,73 милиона пензионера, и комплетан јавни сектор са између 750.000 и 850.000 људи.

Вучић је подвукао да је за Србију веома важан наставак европског пута, јер европске компаније запошљавају највећи број људи и на најбољи начин доприносе расту БДП-а. Вучић је оценио и да је Србији потребна комплетна промена образовног система, као и дуални образовни систем.

Други дан „Српског Давоса“ отворила је потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, која је изјавила да је вредност актуелних инфраструктурних пројеката скоро девет милијарди евра, што показује да у Србији постоји прави инфрастурктурни бум.

„У наредних неколико година Србија треба да буде прешпартана коридорима. До краја ове или евентуално почетком наредне године биће завршен путни Коридор 10. Ове године биће завшен и аутопут Обреновац - Прељина од 103 км на Коридору 11. Имаћемо и ’Аутопут мира’ Ниш - Мердаре - Приштина дуг 77 км и до краја године биће завршена пројектна документација“, навела је Зорана Михајловић и подсетила да је пуштен у саобраћај део Кодира 11 Љиг - Прељина од 40,3 км.

Министар привреде Горан Кнежевић истакао је да је Србија данас стабилна и безбедна земља и да је најважније да се сви позитивни трендови преточе у брзи привредни раст и квалитетнији живот грађана.
„Са фебруаром уместо да имамо дефицит имамо суфицит у општем државном буџету од 11,5 милијарди. Циљ је да у наредне две године учешће сиве економије падне на 26 одсто процената БДП-а. Имамо суштински проблем са 17 предузећа, која запошљавају више десетина хиљада људи, као што су РТБ Бор, Ресавица, ПКБ“, објаснио је министар Кнежевић.

Министар рударства и енергетике Александар Антић изјавио је да влада прави озбиљне кораке по питању реструктурирања предузећа у енергетском и рударском сектору, додајући да су у ЕПС-у и Србијагасу направљени велики помаци.

„Очекујем да Србија до 2020. године достигне циљ од 27 одсто производње струје из обновљивих извора енергије. Такође, гасна интерконекција између Србије и Бугарске требало да буде завршена до 2019. године, а да би прве количине гаса могле да крену 2020. године“.

Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић најавила је да ће до краја марта или почетка априла бити донета нова одлука о максималном броју запослених у јавном сектору, на републичком нивоу и у локалним самоуправама, која неће подразумевати линеарно смањење броја запослених, као сада.

„Морамо да разбијемо мит о великој државној управи. На 100 становника имамо 7,5 државних службеника, у ЕУ, зависно од земље, тај број је 8 до 8,5 на 100 становника. Немамо велику, али имамо неефикасну државну управу и морамо да радимо на томе да је учинимо ефикаснијом“.

Повратак на претходну страну
Samit ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava regiona
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking

Чланство у ИЕА


Информације

Савез економиста Србије
Булевар Михајла Пупина 147
11070 Нови Београд
Добрињска 11
11000 Београд
Тел: +381 11 3613-409; 2644-980
Факс: +381 11 3629-689
Е-пошта: office@ses.org.rs