Molimo sačekajte......

Izaberite jezik: SRPSKI ENGLISH
Adresa
Dobrinjska 11, 11000 Beograd
Telefon
+381(0)11 3613 409
70 godina uspešnog rada
Sedamdeset godina rada Saveza ekonomista Srbije simbol je  poverenja, stručnosti, praktičnih rešenja, podrške i saradnje.

Potreba za stručnim doprinosom ekonomista u državnoj upravi pojavila se neposredno nakon Drugog svetskog rata 1945. godine, kada je osnovano prvo strukovno udruženje pod nazivom Društvo ekonomista.

Dobri početni rezultati predstavljali su osnov za institucionalni rast  te je u oktobru 1947. godine održana  osnivačka skupština Društva ekonomista Srbije. Za prvog predsednika izabran je Jovan Veselinov, mesto potpredsednika pripalo je prof. dr Radivoju Uvaliću, dok je za sekretara izabran Miloš Macura, profesor i akademik. I naredni predsednici dali su svoj autentični doprinos napretku organizacije. Savez ekonomista Srbije je, u skladu sa ciljevima i misijom,  rastao i razvijao se uz predsednike: Radivoja Davidovića, Nikolu Čobeljića, Mirka Petrovića, Bogoljuba Stojanovića, Dušana Bjelogrlića, Branka Čolanovića, Slobodana Gligorijevića, Ivana Maksimovića, Stojana Novakovića, Miodraga Jovanovića, Miodraga Nikolića, Božidara Pejića, Pavla Vasića, Borisa Marovića, Dragana Đuričina, Aleksandra Vlahovića.

1963. godine Društvo ekonomista dobija naziv: Savez ekonomista Srbije, te tako  postaje krovna organizacija koja okuplja respektabilne pojedince, kolektivne članove i druge saveze i društva ekonomista u Srbiji.

Savezom ekonomista Srbije rukovodi predsedništvo u čijem se sastavu nalazi 40 uglednih ekonomista iz privrede i akademske zajednice.  Definisane ciljeve Savez  realizuje kroz naučno-stručnu i izdavačku delatnost, saradnju sa visokoškolskim institucijama, državnim institucijama,  preduzećima, bankama i osiguravajućim kompanijama, srodnim organizacijama u zemlji i inostranstvu.

U nameri da ostvari veću regionalnu prisutnost, Savez ekonomista Srbije je, u saradnji sa Savezom ekonomista Crne Gore, u periodu od 1992. do 2008. godine organizovao Miločerski ekonomski forum.  Ovaj skup je obuhvatao širok opseg pitanja i tema usmerenih na strategiju poslovanja u uslovima tranzicionih i posttranzicionih ekonomskih politika.   Od 2009. godine Mendžment forum jugoistočne Evrope nastavlja tradiciju miločerskog savetovanja. U saradnji sa Poslovnom školom Bled, kao i Hrvatskim društvom ekonomista organizovano je pet regionalnih foruma, okupljajući više od 1500 učesnika iz Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Zajedno sa Privrednom komorom Crne Gore, 2015. godine Savez ekonomista Srbije organizuje  Konferenciju o Ekonomiji sa centralnom temom: „Efikasnost pristupanja EU i unapređenje regionalne konkurentnosti“. Na ovom događaju učestvuje gotovo 500 privrednika i predstavnika akademske zajednice iz našeg regiona.

Od 2017. godine Savez Ekonomista Srbije je  institucionalni partner Samita ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava regiona, koji se tradicionalno održava u Bečićima u organizaciji prestižnog magazina NIN.

Tradicionalno savetovanje nacionalnog karaktera pod nazivom „Institucionalne promene kao determinanta privrednog razvoja Republike Srbije“ Savez ekonomista Srbije organizuje u saradnji sa Društvom ekonomista Kragujevca i Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Kragujevcu.

Niško  savetovanje, koje Savez ekonomista Srbije svake godine organizuje u saradnji sa Društvom ekonomista Niša, okuplja veliki broj učesnika iz resornih ministarstava, najuspešnije menadžere, ekonomske savetnike, ambasadore, kao i najuglednije univerzitetske profesore. U okviru Niškog savetovanja 2016. godine prvi put je održano i savetovanje mladih ekonomista Srbije.

U istoj godini održan je Forum mladih lidera Srbije - još jedan susret mladih, energičnih i uspešnih ljudi iz različitih profesionalnih i naučnih oblasti. 160 učesnika i panelista podelilo je svoje znanje, iskustvo i stavove o razvoju zasnovanom na znanju, reformi sistema visokog obrazovanja, društvenom aktivizmu, razvoju karijere.

Savez ekonomista Srbije i Bečki ekonomski forum organizatori su skupa Vienna Economic Talks – Belgrade meeting 2017, pod pokroviteljstvom predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera.

200 učesnika iz 19 zemalja, visokih zvaničnika Vlade i vodećih privrednih predstavnika razmatrali su značaj i načine unapređenja regionalne privredne saradnje.

Prvi Memorandum o saradnji sa Bečkim ekonomskim forumom potpisan je u novembru 2016. godine, a nakon uspešno završene konferencije u Beogradu, Savez Ekonomista Srbije i Bečki ekonomski forum potpisali su  Memorandum o dugoročnoj saradnji u cilju promocije regionalnog ekonomskog povezivanja i podsticaja regionalnog investiranja. To podrazumeva zajedničku organizaciju konferencija u zemljama regiona Zapadnog Balkana.

Izdavačka delatnost Saveza ekonomista Srbije ogleda se u publikovanju referentnog časopisa „Ekonomika preduzeća“. Odlukom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije od 2014. godine, Ekonomika preduzeća ima status časopisa od međunarodnog značaja.

Danas se časopis kontekstualno bavi problematikom poslovne ekonomije, biznisa i menadžmenta, objavljuje se kvartalno i dostupan je u elektronskoj verziji široj čitalačkoj publici.

Kopaonik Biznis Forum već dvadeset pet  godina okuplja renomirane stručnjake i eminentna imena domaće i regionalne privredne i političke scene. Od 2009. godine  pokrovitelj foruma je Predsednik Vlade Republike Srbije.

Organizacijom ovogodišnjeg Foruma, sa preko 140  panelista, 1140 učesnika, 130 akreditovanih novinara iz zemlje i inostranstva, još jednom je potvrđeno da je Kopaonik biznis forum najvažniji događaj ove vrste koji se organizuje u našoj zemlji. Baš kao što je Svetski ekonomski forum u Davosu svojevrsni reality check na globalnom planu, Forum je mesto na kome se sumiraju rezultati ekonomske politike naše zemlje između dva događaja.

Poslednje dve godine partner Kopaonik Business Foruma je kompanija Mastercard, što  za Savez ekonomista Srbije predstavlja dodatnu stabilnost u podizanju kvaliteta ovog važnog događaja.

Od 2010. godine Savez ekonomista Srbije dodeljuje Povelju za izuzetnost velikanima srpske ekonomske i privredne scene za izuzetan doprinos u oblasti ekonomske teorije i politike i  poslovne ekonomije i menadžmenta.

U godini proslave jubileja Savez ekonomista Srbije svojim uspesima pridružuje nagradu „Najbolje iz Srbije“ koju Privredna komora Srbije i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija dodeljuje najuspešnijim domaćim robnim i korporativnim brendovima. Kopaonik biznis forum je proglašen za najbolju privrednu manifestaciju u Srbiji.

Savez ekonomista Srbije je, počev od 2013. godine, punopravni član Međunarodne ekonomske asocijacije i jedini je predstavnik Srbije u ovoj prestižnoj organizaciji.

Fondacija Saveza ekonomista Srbije za podršku studentima ekonomije osnovana je 2016. godine u cilju razvoja i popularizacije ekonomske nauke i struke, afirmacije darovitih studenata ekonomskih fakulteta dodelom nagrada i stipendija, kao i unapređenja kvaliteta naučno istraživačkog rada u oblasti ekonomskih nauka.

Odgovoran odnos prema društvu, jasne ideje i precizno određeni ciljevi doprineli su da Savez ekonomista Srbije,  dosledno, sedamdeset godina ostvaruje postavljene zadatke. I u vremenu koje dolazi, novim inicijativama,  Savez ekonomista Srbije nastavlja da popularizuje ekonomsku nauku i struku,  i daje svoj nemerljivi doprinos unapređenju privrednog sistema i ekonomskih politika.
VIDEO
Povodom 70 godina postojanja, Savez ekonomista Srbije je objavio kratak dokumentarni film.