Molimo sačekajte......

Izaberite jezik: SRPSKI ENGLISH
Adresa
Dobrinjska 11, 11000 Beograd
Telefon
+381(0)11 3613 409
Naučni skup u Kragujevcu
Naučni skup Institucionalne promene kao determinanta privrednog razvoja Republike Srbije, u organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu i Saveza ekonomista Srbije, tradicionalno se održava svake godine u prvoj polovini meseca aprila. Do sada je, od 2002. do 2019. godine, održano 18 naučnih skupova.

Naučni skup Institucionalne promene kao determinanta privrednog razvoja Republike Srbije okuplja, kako eminentne naučnike iz zemlje i inostranstva,  predstavnike Saveza ekonomista Srbije, tako i nosioce ekonomske politike Republike Srbije.
Pogledajte zvaničnu prezentaciju
Skoro dve decenije na ovom Naučnom skupu ukazuje se na značaj institucija u kreiranju i sprovođenju mera ekonomske politike. Osim toga, ukazuje se na određeni vakum u institucionalnoj tranziciji, jer su institucije prethodnog političkog i ekonomskog sistema napuštene, a izgradnja novih tržišnih institucija odvija se sporo, parcijalno i neefikasno.

Poseban akcenat, u radu Naučnog skupa, stavlјa se na neophodnost značajnijeg pobolјšanja institucija i odgovornijeg odnosa prema njima od strane svih političkih i ekonomskih aktera, u skladu sa principom vladavine prava. Ističe se da je nerazvijenost institucionalnog ambijenta, u okviru kojeg se odvijaju ekonomske aktivnosti, jedan od klјučnih uzročnika ekonomskog zaostajanja Republike Srbije ne samo u odnosu na razvijene, već i na ostale zemlјe u traziciji.

Pored navedenih aspekata institucionalne determinisanosti privrednog rasta i razvoja, na ovom Naučnom skupu se razmatraju relevantna pitanja strukturnih promena,  razvoja finansijskog sistema i politike zapošlјavanja. Budući da su, u dosadašnjem odvijanju procesa tranzicije u Republici Srbiji, stvorene brojne strukturne deformacije, ukazuje se da sprovođenje strukturnih promena predstavlјa prioritetni reformski zadatak. U tom procesu, odgovornost države je od prvorazredne važnosti, jer je njena obaveza da podstiče sektore koji su nosioci privrednog razvoja.

Svi radovi koji se prezentiraju na ovom Naučnom skupu, publikuju se u Zborniku radova i tako stavlјaju na uvid stručnoj javnosti i nosiocima ekonomske politike što ima, kako naučne, tako i praktične implikacije za buduća institucionalna rešenja u Republici Srbiji.
Održan XXII naučni skup Institucionalne promene kao determinanta privrednog razvoja Republike Srbije
06.04.2023.
U četvrtak, 6. aprila 2023. godine, na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu održan je XXII naučni skup Institucionalne promene kao determinanta privrednog razvoja Republike Srbije, u organizaciji Saveza ekonomista Srbije i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu. Naučni skup je okupio brojne istraživače i naučnike sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, Instituta za informacione tehnologije u Kragujevcu, Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu, Državnog Univerziteta u Novom Pazaru, Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Visoke škole za turizam i hotelijerstvo Trebinje, Univerziteta “Union- Nikola Tesla” Beograd, Univerziteta Metropolitan Beograd.

Naučni skup je otvorila dekanica Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Milena Jakšić, a radom skupa je predsedavao predsednik Programskog odbora prof. dr Petar Veselinović. U ime Saveza ekonomista Srbije, skup je pozdravio i poželeo uspešan rad prof. dr Saša Ranđelović.

Na Naučnom skupu je prezentovano 17 naučnih radova, od kojih su četiri naučna rada prezentovana u formi Uvodnih referata. Uvodne referate su podneli: prof. dr Edvard Jakopin – redovni profesor Fakulteta za ekonomiju i finansije Univerziteta „Union-Nikola Tesla” iz Beograda i član Predsedništva Saveza ekonomista Srbije, prof. dr Milojko Arsić – redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i predsednik Naučnog društva ekonomista Srbije, prof. dr Saša Ranđelović- redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i prof. dr Vladan Ivanović – vanredni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

Više od dve decenije na ovom Naučnom skupu ukazuje se na značaj institucija u kreiranju i sprovođenju mera ekonomske politike. Osim toga, ukazuje se na određeni vakum u institucionalnoj tranziciji, jer su institucije prethodnog političkog i ekonomskog sistema napuštene, a izgradnja novih institucija odvijala se sporo, parcijalno i neefikasno.

Poseban akcenat, u radu Naučnog skupa, stavljen je na neophodnost poboljšanja institucija i odgovornijeg odnosa prema njima od strane svih političkih i ekonomskih aktera, Takođe, istaknuto je da je nerazvijenost institucionalnog ambijenta, u okviru kog su se odvijale ekonomske aktivnosti, jedan od ključnih uzroka ekonomskog zaostajanja Republike Srbije, ne samo u odnosu na razvijene, već i na manje razvijene zemlje u tranziciji.

Pored navedenih aspekata institucionalne determinisanosti privrednog rasta i razvoja, na ovom Naučnom skupu su razmotrena i relevantna pitanja održivoj razvoja, globalnih trendova u vođenju politike zaštite konkurencije i spoljnotrgovinskoj razmeni agrarnih proizvoda, kao i implikacija Rusko-Ukrajinskog sukoba na privredu Republike Srbije. Budući da su, u dosadašnjem periodu procesa tranzicije u Republici Srbiji, stvorene brojne strukturne deformacije, ukazano je i na neophodnost sprovođenja strukturnih promena kao determinante poboljšavanja izvoznih performansi nacionalne ekonomije. Imajući u globane tendencije i tokove, pokrenuta su i pitanja efikasnosti logističkih performansi zemalja, kao i digitalne ekonomije i blokčejn tehnologije.

Svi radovi koji su prezentirani na ovom Naučnom skupu biće publikovani u Zborniku radova i tako stavljeni na uvid stručnoj  javnosti i nosiocima ekonomske politike što će imati, kako naučne, tako i praktične implikacije za kreiranje i jačanje institucionalnih rešenja u narednom periodu.
Detaljnije
Povezane vesti