Molimo sačekajte......

Izaberite jezik: SRPSKI ENGLISH
Adresa
Dobrinjska 11, 11000 Beograd
Telefon
+381(0)11 3613 409
Članstvo u Međunarodnoj ekonomskoj asocijaciji
Savez ekonomista Srbije (SES) je 2013. postao punopravni član Međunarodne ekonomske asocijacije i jedini je predstavnik Srbije u ovoj prestižnoj organizaciji. Međunarodna ekonomska asocijacija ima 77 članova, u okviru kojih 58 punopravnih i 19 pridruženih članova.

Međunarodna ekonomska asocijacija je osnovana 1950. godine kao nevladina organizacija na inicijativu Odeljenja za društvene nauke UNESCO-a, a od 1973. godine član je Međunarodnog saveta društvenih nauka.
Pogledajte zvaničnu prezentaciju
Cilj ove organizacije koja okuplja najeminentnija nacionalna ekonomska udruženja je da afirmiše značaj ekonomske nauke za razvoj globalnog društva i suočavanje sa aktuelnim problemima svetske ekonomije, i podstakne konstruktivnu saradnju među ekonomistima iz celog sveta kroz organizovanje naučnih skupova, zajedničkih istraživačkih programa i objavljivanje publikacija međunarodnog karaktera. Posebna pažnja posvećena je problemima zemalja u razvoju i načinjeni su značajni napori da se uz pomoć subvencija UNESCO-a, Svetske banke, Evropske komisije i drugih međunarodnih organizacija, ekonomisti ovih zemalja uključe u rad asocijacije.

Svake treće godine Međunarodna ekonomska asocijacija organizuje Svetski kongres, globalni događaj koji privlači ne samo akademsku zajednicu već i istaknute ekonomiste neakademskih institucija, kao što su centralne banke, multilateralne institucije i druge javne institucije iz celog sveta, radi razmene ideja i mišljenja o ključnim ekonomskim  pitanjima današnjice.
 
U narednom periodu, SES i njegovi članovi imaće priliku da redovnim učešćem u aktivnostima ove organizacije razmenjuju ideje i dobru praksu sa svojim internacionalnim kolegama i pokušaju da ih približe kreatorima ekonomskih politika u Srbiji.
Memorandumi i sporazumi o saradnji
Bečki ekonomski forum je osnovan 2004. godine sa ciljem popularizacije i promocije investicionih mogućnosti i privredne saradnje između zemalja i teritorija koje se nalaze u regionu od Jadranskog do Crnog mora sa sedištem u Beču. Za 15 godina postojanja, Bečki ekonomski forum kontinuirano je jačao svoju ulogu kako u regionu jugoistočne Evrope, tako i u drugim zemljama EU i van EU.

SES i Bečki ekonomski forum potpisali su prvi put Memorandum o saradnji 21. novembra 2016. godine u Beču, kojim je predviđeno organizovanje konferencije Vienna Economic Talks - Belgrade Meeting 2017.

Nakon uspešno završene konferencije u Beogradu, SES i Bečki ekonomski forum potpisali su sporazum o dugoročnoj saradnji na promociji regionalnog ekonomskog povezivanja i podsticaja regionalnog investiranja, kao i zajedničkoj organizaciji konferencija u zemljama regiona Zapadnog Balkana.  Memorandum o razumevanju je potpisan na konstruktivnom sastanku održanom 9. decembra 2017. godine u Beču,  na kome su ambasador dr Elena Kirčeva, generalni sekretar Bečkog ekonomskog foruma i Aleksandar Vlahović, predsednik SES-a, potvrdili zajedničku posvećenost uspostavljanju efikasne i pragmatične  regionalne saradnje između zemalja članica Bečkog ekonomskog foruma. Tokom ovog sastanka, predsednik Vlahović je uručio Bečkom ekonomskom forumu Povelju u čast dugogodišnje saradnje i izuzetnog doprinosa ostvarivanju programskih ciljeva SES-a.
Pogledajte zvaničnu prezentaciju
SES i  Udruženje ekonomista Republike Srpske SWOT, potpisali su 24. novembra 2017. godine u Beogradu Memorandum o saradnji, čime će se intenzivirati zajedničko delovanje dva strukovna udruženja.

Memorandumom, koji su potpisali  Aleksandar Vlahović, predsednik SES-a i Saša Grabovac izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT, predviđa se jačanje saradnje dva udruženja, u cilju stvaranja uslova za saradnju koja bi u konačnom imala za cilj brži razvoj ekonomija Republike Srpske i Srbije, uz odlučnost da se razvojem kontakata i saradnje u oblastima obuhvaćenim ovim sporazumom doprinese društvenom i privrednom razvoju.

Potpisanim dokumentom predviđa se organizacija zajedničkih događaja, kao što je Jahorina ekonomski forum. U memorandumu se dalje navodi da će dva udruženja raditi na međusobnoj promociji, izradi zajedničkih razvojnih projekata i logistici za iste, izradi stručnih publikacija iz oblasti ekonomije, razvoju i saradnji između potpisnika ovog memoranduma i privrednika. Takođe, pored navedenih oblasti saradnje, sporazumne strane će sarađivati i u drugim oblastima u kojima pronađu zajednički interes.
Pogledajte zvaničnu prezentaciju
SES i  Savez računovođa i revizora Republike Srpske potpisali su Memorandum o profesionalnoj saradnji 20. septembra 2018. u Banji Vrućici, tokom održavanja XXII Međunarodnog kongresa računovođa i revizora Republike Srpske. Ovaj sporazum ima veliki značaj u jačanju zajedničkih interesa, kao i unapređenju struke u oblasti računovodstva, revizije i drugih srodnih profesija, kao i razmeni iskustava i informacija. U memorandumu se navodi da će dva udruženja raditi na međusobnoj promociji, izradi zajedničkih razvojnih projekata i logistici za iste, izradi stručnih publikacija iz oblasti ekonomije, razvoju i saradnji između potpisnika ovog memoranduma, privrednika i nosilaca profesionalnih znanja. Sporazum će nastaviti da doprinosi međusobno korisnoj i uspešnoj saradnji ove dve institucije.

Memorandum su potpisali predsednik SES-a Aleksandar Vlahović i generalni sekretar Saveza računovođa i revizora Republike Srpske, prof. dr Novak Kondić.
Pogledajte zvaničnu prezentaciju
SES i Ekonomski fakultet potpisali su 9. maja 2019. godine Sporazum o saradnji u cilju organizacije zajedničke konferencije – Beogradska konferencija mladih ekonomista (BYEC). Sporazum su potpisali predsednik SES-a Aleksandar Vlahović i dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Borivoje Boričić.
Pogledajte zvaničnu prezentaciju
Pored organizacija sa kojima ima potpisane memorandume i sporazume o saradnji, SES uspešno sarađuje i sa Hrvatskim društvom ekonomista, Privrednom komorom Crne Gore i Privrednom komorom Makedonije.

http://www.hde.hr/
http://www.privrednakomora.me/
http://www.mchamber.org.mk/