Molimo sačekajte......

Izaberite jezik: SRPSKI ENGLISH
Adresa
Dobrinjska 11, 11000 Beograd
Telefon
+381(0)11 3613 409
In Memoriam - Prof. dr Jovan Ranković
08.09.2020.
Nazad
Posle duge i teške bolesti, u 90. godini života preminuo je Jovan Ranković, profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, bivši ministar finansija SRJ, dugogodišnji član predsedništva i urednik časopisa „Ekonomika preduzeća“, član počasnog predsedništva i nosilac povelje za izuzetnost u oblasti ekonomske teorije i politike Saveza ekonomista Srbije.

Rođen je u Smederevu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu 1953.godine, doktorirao 1964. godine a 1980. godine je stekao zvanje redovnog profesora. Predavao je na redovnim i poslediplomskim studijama.  Bio je velikan Finansijskog računovodstva i Teorije i analize bilansa, ugledan praktičar koji je svojim analizama i predlozima pomogao da naša preduzeća, banke i osiguravajuće kompanije budu bolje i da se približe svetskim standardima finansijskog izveštavanja.

Takođe, bio je sekretar katedre za ekonomiku preduzeća, sekretar časopisa "Ekonomski anali", član više fakultetskih komisija, predsednik nadzornog odbora udruženja univerzitetskih nastavnika, član redakcije časopisa "Knjigovodstvo" i "Samoupravna interesna zajednica", član radne grupe SIV-a za ocenu efekata predloga mera i aktivnosti za brže i potpunije ostvarivanje dugoročnog programa ekonomske stabilizacije, kao i član radne grupe SIV-a za ocenu finansijskog položaja privrede i banaka SFRJ.

Bio je autor je velikog broja naučnih radova, udžbenika, monografija, projekata, studija i analiza iz navedenih finansijskih oblasti. Usavršavao se u inostranstvu, radeći na naučnim i stručnim projektima u Italiji, Austriji, Nemačkoj, Francuskoj, Holandiji, Danskoj i Švedskoj, izučavajući teorijske i praktične aspekte finansijskog položaja preduzeća u tim zemljama ali i njegove pravne forme i trgovačko, a posebno akcionarsko pravo.