Molimo sačekajte......

Izaberite jezik: SRPSKI ENGLISH
Adresa
Dobrinjska 11, 11000 Beograd
Telefon
+381(0)11 3613 409
Izgradnja ljudskog kapitala za dugoročni prosperitet
01.06.2022.
Nazad
Predstavljanje izveštaja “Izgradnja ljudskog kapitala za dugoročni prosperitet” održano je 1. juna 2022. godine, u biblioteci “Nikola Pašić” uz prisustvo članova Predsedništva i kolektivnih članova Saveza ekonomista Srbije, kao i predstavnika medija.

Izveštaj koji su objavili UNICEF u Srbiji i Svetska banka i o kojem su danas ove dve organizacije razgovarale sa Savezom ekonomista Srbije, pokazuje da su sektori ljudskog razvoja – obrazovanje, zdravstvo i socijalna zaštita – neophodni za jačanje ljudskog razvoja i podršku dugoročnom uključivanju, blagostanju i rastu produktivnosti.

Sektori ljudskog razvoja u Srbiji pružaju visoka dostignuća u oblasti obrazovanja i gotovo univerzalnu pokrivenost osnovnim zdravstvenim uslugama. Međutim,  ubrzno starenje  populacije u Srbije  zahteva da se javni  rashodi usmere na unapređenje ishoda ljudskog razvoja u oblastima u kojima postoje nejednakosti kako bi se osiguralo da svako dete, svaka mlada i svaka  odrasla osoba   može da ostvaie svoj puni produktivni potencijal.

„Izveštaj naglašava da bi reformisanje veličine, strukture i efikasnosti javnih rashoda moglo da pomogne Srbiji da prevaziđe izazove starenja, niske produktivnosti i nejednakosti. Ove reforme bi mogle da obezbede da se dosegne do  sve dece i da im se pruži šansa, posebno deci koja žive u siromaštvu ili su u nekom drugom zaostatku sa svojim vršnjacima. Važno je naglasiti da bi se obuhvat i kvalitet usluga za decu mogli poboljšati kroz uštede u postojećim izdvajanjima”, izjavila je Deyana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji.

 Životni standard u Republici Srbiji je značajno poboljšan u poslednje dve decenije, ali i dalje zaostaje za onim u Evropskoj uniji. Dalje unpređenje životnog standarda, ekonomske uključenosti i produktivnosti rada zavise od promovisanja obrasca ekonomskog rasta koji je usmeren na izgradnju ljudskog kapitala, uključujući kroz veću i bolju potrošnju u sektorima ljudskog razvoja.

„Starenje populacije u Srbiji zahteva povećanje produktivnosti radi podsticanja održivog ekonomskog rasta. Kao što ovaj izveštaj pokazuje, ulaganje u ljude i rešavanje pitanja nejednakosti ključni su aspekti politika čiji je cilj dostizanje dugoročnog prosperiteta u Srbiji. Sa takvim politikama, Srbija će moći brže da se približi standardu evropskih zemalja,” rekao je Nikola Pontara, direktor kancelarije Svetske banke za Srbiju.

„Ovaj zajednički izveštaj UNICEF-a i Svetske banke skreće pažnju na poluge politika koje mogu da promovišu održivost ekonomskog rasta u Srbiji i pravičnost javnih rashoda u budućnosti u oblastima koje su najvažnije za ljudski razvoj. S obzirom na to da dobrobit svih starosnih grupa zavisi od produktivnosti sadašnjih i budućih radnika, ulaganja u ljudski kapital dece i mladih donosi korist i dobrobit za sve generacije“, rekao je Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije.

Izveštaj stavlja snažan naglasak na decu. S obzirom na to da će današnja deca i mladi jednog dana  podržavati sutrašnje starije stanovnike, ulaganje u ljudski kapital dece i mladih donosi korist  svim  generacijama. To podrazumeva sprovođenje politika koje deci, bez obzira na njihovo poreklo i okruženje, pružaju dobre mogućnosti za obrazovanje, efikasnu i pristupačnu zdravstvenu zaštitu, i koje pružaju podršku ugroženim domaćinstvima kroz efikasne programe socijalne zaštite.