Molimo sačekajte......

Izaberite jezik: SRPSKI ENGLISH
Adresa
Dobrinjska 11, 11000 Beograd
Telefon
+381(0)11 3613 409
Javna debata: "Izazovi regionalne ekonomske saradnje" sa Aleksandrom Vlahovićem
13.12.2018.
Nazad
Nastavljajući uspešnu praksu organizovanja debata od interesa za poslovnu zajednicu kako bi se razgovaralo o pitanjima značajnim za ekonomski razvoj, 13. decembra 2018. godine, u Privrednoj komori Makedonije, u prisustvu velikog broja privrednika održana je panel diskusija na temu "Izazovi regionalne ekonomske saradnje", na kojoj su učestvovali predsednik Privredne komore Makedonije Branko Azeski i predsednik Saveze ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović.

Na tribini se razgovaralo o izazovima regionalne ekonomske saradnje kao neophodnom preduslovu za budućnost Zapadnog Balkana u celini i za svaku zemlju pojedinačno, kako je Kopaonik biznis forum  je izrastao u jedan od najznačajnijih događaja za poslovnu zajednicu, kao i o sprovođenju procesa privatizacije u ovim zemljama.

Prisutni privrednici su otvorili raspravu na nekoliko pitanja, uključujući i pitanja o uticaju modela privatizacije koji je sproveden u ovim zemljama na aktuelna ekonomska kretanja, uticaj duga na ukupna makroekonomska kretanja, kao i preporuke za postizanje višeg standarda i veće stope privrednog rasta.

U sklopu preporuka, Vlahović je naglasio da je neophodno raditi na jačanju regionalne ekonomske saradnje, imajući u vidu da su zemlje regiona male i nedovoljno konkurentne, privlačenju stranih direktnih investicija, ali i podsticanju domaćih ulaganja, preuzimanju koraka za strukturne reforme i izgradnji jakih institucija koje će odgovoriti na potrebe tržišta, kao i stvaranju uslova za rast i razvoj malih i srednjih preduzeća.