Molimo sačekajte......

Izaberite jezik: SRPSKI ENGLISH
Adresa
Dobrinjska 11, 11000 Beograd
Telefon
+381(0)11 3613 409
Konferencija o ekonomiji Montenegro 2022 – Razgovori o budućnosti
28.10.2022.
Nazad
Konferencija o ekonomiji – Montenegro 2022, u organizaciji Privredne komore Crne Gore, održana je od 26. do 28. oktobra u hotelu „Splendid”. Jedan od najuticajnijih ekonomskih skupova u regiji, u Bečićima je 11. put okupio predstavnike privrede i ekonomske misli, međunarodnih institucija, asocijacija i akademske zajednice, koji su razgovarali o budućnosti – kako i glasi tema ovogodišnje konferencije – u nastojanju da kroz dijalog dođu do odgovora značajnih za poslovnu zajednicu regiona i šire, kao i za društvo u celini.

Na panelu „Zapadni Balkan i Evropa u 2023“, predsednik SES-a Aleksandar Vlahović predstavio je podatke Izveštaja Svetske banke o makroekonomskom okviru Zapadnog Balkana. Tokom izlaganja, g. Vlahović je istakao da se očekuje usporavanje svetske privrede, da i dalje postoje kovid izazovi koji će uticati na globalne lance snabdevanja, kao i da je značajan potencijalni rizik od rasta stope siromaštva.  Inflacija u EU podstaktnuta je rastom cena energenata, dok je na Zapadnom Balkanu inflaciji najviše doprineo rast cena hrane.  Stoga,  može se očekivati drugi udar rasta cena zbog povećanja troškova za energiju. Deficit je veći nego što je planiran budžetima početkom godine, dok je javni dug jako visok. Nadalje, preporuka je da se fiskalna i monetarna politika sinhronizuju, da se uspostavi odgovornost bez selektivnog i populističkog pristupa jednokratnih poteza.

Na panelu je ocenjeno da je ključ ekonomskog razvoja regiona Zapadnog Balkana u saradnji među njegovim državama. Očekivano smanjenje stranih direktnih investicija u zemlje Zapadnog Balkana naglašava potrebu da se mnogo brže radi na implementaciji strukturnih reformi kako bi se uvećao relativni udeo domaćih investicija i njihov doprinos razvoju ekonomije. Tokom panela bilo je reči o spremnosti regiona da nastavi integracije, ali i spremnosti EU za dalje proširenje.

Više informacija na: https://komora.me/konferencija-o-ekonomiji/konferencija-o-ekonomiji-montenegro-2022-razgovori-o-buducnosti