Molimo sačekajte......

Izaberite jezik: SRPSKI ENGLISH
Adresa
Dobrinjska 11, 11000 Beograd
Telefon
+381(0)11 3613 409
Predstavljen izveštaj UNICEF-a
24.05.2023.
Nazad
U okviru dugoročne saradnje između Saveza ekonomista Srbije i UNICEF-a, danas je predstavljen izveštaj „Projekcije siromaštva zasnovane na potencijalnim efektima konflikta u Ukrajini, s posebnim osvrtom na decu“, kako bi se ugledni ekonomisti informisali o nalazima izveštaja.
    
Dugoročna kriza izazvana ratom u Ukrajini otežala je oporavak Srbije od uticaja pandemije Covid-19. Povećanje cena hrane i energije prouzrokovano ratom direktno je uticalo na najugroženije stanovništvo Srbije, pokazala je analiza koju je za UNICEF sproveo tim sa Univerziteta Ujedinjenih nacija – Institut za ekonomska i socijalna istraživanja u oblasti inovacija i tehnologije u Mastrihtu.

Izveštaj naglašava da će ukrajinska kriza dovesti do pogoršanja položaja već osiromašenih porodica sa decom. Takođe, Srbija je među prvih deset zemalja u Evropi s najnižim nivoom jednakosti u pogledu prihoda. Džini koeficijent za prihode iznosio je 2021. godine 33.3. Drugim rečima, 20 odsto najbogatijeg stanovništva imalo je šest puta veći prihod od 20 odsto najsiromašnijih. Pored toga, u Srbiji su šanse da će deca živeti u siromaštvu veće nego kod odraslih.

Proširenje postojećih programa socijalne zaštite bi mogli da ublaže kratkoročne efekte krize u Ukrajini na najugroženiju populaciju u Srbiji.

Zaključak sa skupa je da ne treba odlučivati između ekonomskog razvoja i socijalne politike jer je za ekonomski rast na duži rok potrebno voditi delotvornu socijalnu politiku.

Ceo izveštaj Projekcije siromaštva zasnovane na potencijalnim efektima konflikta u Ukrajini, s posebnim osvrtom na decu možete da preuzmete na sajtu UNICEF-a