Molimo sačekajte......

Izaberite jezik: SRPSKI ENGLISH
Adresa
Dobrinjska 11, 11000 Beograd
Telefon
+381(0)11 3613 409
Prof. Branko Milanović i osnivači i vlasnici NELT Grupe, Nebojša Šaponjić i Ranko Sočanac, dobitnici Povelje za izuzetnost Saveza ekonomista Srbije
14.12.2020.
Nazad
Ugledni srpski ekonomista i jedan od najistaknutijih svetskih stručnjaka profesor Branko Milanović, kao i osnivači i vlasnici Nelt Grupe Nebojša Šaponjić i Ranko Sočanac, dobitnici su ovogodišnje Povelje za izuzetnost, nagrade koju Savez ekonomista Srbije (SES) tradicionalno dodeljuje velikanima srpske ekonomske i privredne scene.

„Dodelom nagrada SES nastoji da u skladu sa svojim osnovnim ciljevima doprinese popularizaciji ekonomske nauke i struke, kao i afirmaciji pojedinaca i promociji dostignuća koja su ostvarena u oblasti ekonomije“, navodi predsednik SES-a Aleksandar Vlahović.

Prof. Branko Milanović, ovogodišnji dobitnik Povelje za izuzetan doprinos u oblasti ekonomske teorije i politike, jedan je od vodećih savremenih srpskih i međunarodno priznatih ekonomista iz oblasti izučavanja ekonomskih nejednakosti i fenomena globalizacije. Doktorirao je 1987. na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu disertacijom o ekonomskoj nejednakosti u Jugoslaviji. Više od dve decenije radio je kao vodeći ekonomista u istraživačkom departmanu Svetske banke u Vašingtonu (1991–2013), zatim kao viši saradnik u Karnegijevoj zadužbini za međunarodni mir u Vašingtonu (2003-2005) i predavač na Univerzitetu Merilend (2007-2013) i u Školi naprednih međunarodnih studija Pol H. Niče, Džons Hopkins Univerziteta (1997-2007). Bio je gostujući profesor na All Souls koledžu Univerziteta u Oksfordu i Univerzitetu Karlos III u Madridu (2010-2011).
Objavio je veliki broj članaka o metodologiji merenja nejednakosti i analizi nejednakosti prvo u zemljama u tranziciji, a zatim i o globalnoj nejednakosti i globalizaciji. Autor je nekoliko značajnih knjiga, a među kojima su: „Odvojeni svetovi - merenje međunarodne i globalne nejednakosti“ (2005), „Bogataši i siromasi - kratka i neobična istorija globalne nejednakosti“ (2011) i „Globalna nejednakost – Nov pristup za doba globalizacije“ (2016). Poslednja knjiga dobila je nekoliko prestižnih nagrada i prevedena je na čak 16 jezika. Njegova najnovija knjiga „Kapitalizam po sebi: budućnost sistema koji vlada svetom“ objavljena je u septembru 2019. godine.
Prof. Milanović je zajedno sa prof. Marijanom Macukato dobitnik nagrade Tufts univerziteta – Leontijeve nagrade za pomeranje granica ekonomske misli (2018).
Prof. Milanović danas predaje na prestižnim univerzitetima kao što su Centar za postdiplomske studije CUNY (Univerziteta grada Njujorka) i Institut za međunarodne nejednakosti Londonske škole ekonomije. Imenovan je za počasnog profesora na katedri Angus Medison na Fakultetu za ekonomiju i biznis, Univerziteta u Groningenu (2019).

Osnivači i vlasnici Nelt Grupe Nebojša Šaponjić i Ranko Sočanac dobitnici su ovogodišnje Povelje za izuzetnost u oblasti poslovne ekonomije i menadžmenta. Privatnim biznisom počeli su da se bave 1992. godine, kada osnivaju Nelt, kao kompaniju specijalizovanu za trgovinu i veleprodaju.  Tokom prethodnih 28 godina Nelt je postao standard za distribuciju i logističke usluge u Srbiji i regionu.

Nelt je godinama aktivan u regionu kroz svoje kompanije u Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Albaniji i na Kosovu, a od 2010. godine prisutan je i na tržištu Afrike, u Angoli, Zambiji
i Mozambiku, sa distributivnim operacijama u Zimbabveu i Malaviju. Sa preko 4.000 zaposlenih, 80 principala, preko 100 logističkih klijenata i godišnjim prometom od 970 M EUR, Nelt je danas jedna od najznačajnijih privatnih kompanija u Srbiji.
U sastavu Nelt grupe, danas posluju i kompanije Neoplanta - Fabrika mesa Novi Sad, Javna skladišta Srbije Subotica, logistički provajder, Banim Reklame Kraljevo, produkcija marketing i promotivnih materijala i Montenomaks CL, lider u logističkim operacijama u Crnoj Gori iz Danilovgrada.
Obojica su prepoznati su kao altruisti i aktivni učesnici društvene zajednice. Članovi su poslovnog kluba Privrednik.

Svečana dodela nagrada koja se organizuje u okviru tradicionalnog godišnjeg koktela SES-a ove godine je otkazana zbog Covid 19 pandemije.