Molimo sačekajte......

Izaberite jezik: SRPSKI ENGLISH
Adresa
Dobrinjska 11, 11000 Beograd
Telefon
+381(0)11 3613 409
U Bečićima održan 11. Regionalni samit ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava
15.06.2024.
Nazad
Regionalni samit ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava, u organizaciji Saveza ekonomista Srbije, završen je ocenama o potrebi regionalne saradnje i tržišnog povezivanja, s obzirom da su problemi u regionu slični, kao i načini suzbijanja inflatornih kretanja, i napori ka postizanju održivog rasta. Pritom, za sve države, strukturne reforme ostaju uslov bržeg rasta i vidljivog povećanja životnog standarda.

Više panelista ocenilo je da region Zapadnog Balkana ima velike šanse za održivi i dugoročni rast, pored evidentnog rasta koji se već beleži na kratak rok, gde su, u celom regionu posebno bitne privatne investicije i (još uvek nedostajuća) kritična masa u tom delu, ali i smanjenje neformalnog sektora, kao i preko potrebna digitalizacija.

Strukturna reforma, smanjenje sive ekonomije, uvođenje digitalnog evra, samo su neki od važnih izazova na kojima vlade zemalja regiona moraju da rade u narednom periodu, zaključak je panela "Odgovorna fiskalna politika - preduslov unapređenja stabilnosti i otpornosti ekonomije u uslovima slabog rasta u evrozoni". U toj završnoj sesiji ocenjeno je da su Vlade u regionu reagovale dobro na negativne šokove ubacivanjem paketa subvencija, ali je napomena mnogih, pogotovo predstavnika MMF-a, da sada na to treba staviti tačku i pustiti ekonomije da same ojačaju za nove krize.

Prethodno, na sesiji „Kako u neizvesnim vremenima održati stabilnost cena i bankarskog sistema“, ocenjeno je da inflacija nije "završen posao", ali je najgori period iza nas.  Inflacija u evrozoni značajno je smanjena od aprila, ali su razlike po zemljama EU velike. Pad inflacije počeo je u oktobru, ali to i dalje nije siguran znak da je zaustavljena, jer su na nju uticali poskupljenje energenata i cena hrane, a na pitanja kako se boriti sa obuzdavanjem inflacije i da li je ona prošlost, i koje su mere odgovarajuće za naše uslove, odgovarali su čelnici centralnih banaka regiona.

Učesnici obe sesije složili su se da je neophodna dobra koordinacija i saradnja nosilaca fiskalne i monetarne politike – dakle vlada i centralnih banaka, jer jedino u njihovom dobrom sadejstvu može da se govori o postizanju održivih pokazatelja rasta.

Trećina javnih investicija gubi se zbog neefikasnosti i lošeg upravljanja, pa zato planiranje, transparentnost i implementacija ostaju ključni izazovi na kojima treba raditi kako bi se postigao napredak - složili su se učesnici drugog panela "Ocena efikasnosti sistema upravljanja javnim investicijama" koji je održan u Bečićima u okviru prvog dana Samita. Ocenjeno je da je dobro da imamo kratkoročne uspehe, ali je neophodno da oni budu i dugoročni, kako bi se postigla održiva stopa rasta.  Učesnici panela razgovarali su o planiranju održivog nivoa javnih investicija, alokaciji investicija na sektore i projekte, ali i obezbeđivanju produktivne javne fizičke aktive.

Reforma i modernizacija poreske uprave, borba protiv sive ekonomije i poreske evazije, nedostatak kvalitetnih ljudskih resursa, ali i digitalizacija, sve su to izazovi sa kojima se suočavaju poreske uprave zemalja regiona.

To je bio zaključak prvog panela "Reforma i modernizacija poreske uprave - Ciljevi, dometi i ograničenja". Tokom panel diskusije direktori poreskih uprava iz regiona govorili su o ključnim izazovima poreskih uprava, prioritetima na kratak i srednji rok, značaju efikasne poreske administracije za stabilnost javnih finansija u neizvesnim vremenima i sprečavanju rasta sive ekonomije, kao i regionalnoj saradnji i digitalizaciji.  Ocenili su da je nedostatak kadrovskog potencijala i proces digitalizacije najveći izazovi poreskih uprava u regionu.

Samit je, prvog dana svečano otvorio predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović koji je u svom uvodu sumirao kompleksnu ekonomsku situaciju u kojoj se trenutno nalaze zemlje Zapadnog Balkana, ali i evrozone.  On je istakao da živimo u vremenu geopolitičkog i geoekonomskog konteksta koji je izuzetno složen i u vremenu polikriza - istovremenih kriza sa različitim uzrocima i mogućim rešenjima.

Vlahović je u zaključku istakao da strukturne reforme ostaju uslov bržeg rasta i vidljivog povećanja životnog standarda.