Molimo sačekajte......

Izaberite jezik: SRPSKI ENGLISH
Adresa
Dobrinjska 11, 11000 Beograd
Telefon
+381(0)11 3613 409
Završen 27.Kopaonik biznis forum
04.03.2020.
Nazad
Obraćanjem predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić i zaključnim razmatranjima Aleksandra Vlahovića, predsednika Saveza ekonomista Srbije, završen je 27.Kopaonik biznis forum koji je do sada privukao najveći broj učesnika.
Na Forumu je bilo više od 1300 učesnika, oko 200 panelista, bilo je organizovano 28 panela na kojima je bilo interesantnih rasprava.
"Kopaonik biznis forum godinama unazad pokušava da postavi platformu za dijalog različitih učesnika u društvenom i političkom životu i u skladu s tim na Forumu su prisutni privrednici, akademici, ljudi koji dolaze iz nauke, međunarodnih finansijskih organizacija, ali i oni koji kreiraju ekonomsku politiku. Smatramo da samo kroz jednu argumentovanu raspravu tih učesnika može doći do kvalitetno održivih rešenja", zaključuje Aleksandar Vlahovic, predsednik Saveza ekonomista Srbije i programskog odbora KBF.
I ovogodišnji Kopaonik biznis forum imao, je regionalni karakter.
"Nastojaćemo da sve više regionalizujemo skup,  i da sve više prostora dajemo regionalnim zajedničkim temama".
Centralna tema Foruma bila je „Četvrta industrijska revolucija i povezane teme - izazovi budućnosti“.
"Ove godine smo definisali centralnu temu koja je podjednako važna za sve zemlje u regionu, jer su u toku velike dramatične promene koje će promeniti svet, način na koji će proizvoditi, distribuirati i razmenjivati vrednost i promeniti odnose između pojedinaca, a onda i svih institucija i samog pojedinca".
Teme koje su se pokretale na Forumu, bile su prilagođene centralnoj, govorilo se o obrazovanju koje, prema rečima Vlahovića, mora da bude stub razvojne politike naše zemlje i čitavog regiona,  o veštačkoj inteligenciji, ali i o potrebi da se posebna pažnja posveti klimatskim promenama.
"Činjenica je da je upravo to pitanje postalo naročito važno poslednjih nekoliko godina. Potrebno je da se jedan deo kapitalnih investicija usmeri na ovu oblast jer to može blagotvorno uticati na povećanje rasta" .
Što se Srbije tiče, Aleksandar Vlahović ističe da je zaključeno da postoji makroekonomska stabilnost, kao i da postoji fiskalni prostor za održivi rast.
"U ovom trenutku rano je da dođemo do pravih i konkretnih zaključaka, a u narednom periodu  dobićemo sumirane zaključke sa svih panela i izaći ćemo sa dokumentom koji se zove Kopaonik koncenzus koji ćemo uputiti javnosti, ali i svim kreatorima ekonomske politike, Vladi Republike Srbije i Narodnoj banci Republike Srbije", zaključio je Vlahović.