Molimo sačekajte......

Izaberite jezik: SRPSKI ENGLISH
Adresa
Dobrinjska 11, 11000 Beograd
Telefon
+381(0)11 3613 409
Završen regionalni Samit u Bečićima
17.06.2017.
Nazad
Sedmi po redu regionalni Samit ministara finansija, guvernera i direktora PU održan je od 15-17. juna 2017. u Bečićima (hotel Splendid), Crna Gora. Samit kao već tradicionalan događaj predstavlja najveći i najkvalitetniji skup na kojem se razmatraju problemi monetarne i fiskalne politike značajne za celokupan region, pre svega za države nastale raspadom nekadašnje Jugoslavije. Organizator Samita je nedeljnik NIN dok institucionalnu podršku ovom skupu svake godine daju crnogorska Centralna banka, Ministarstvo finansija i Poreska uprava CG, a ovogodišnji događaj snažno je podržao i Savez ekonomista Srbije.

Ovogodišnji Samit obuhvatio je četiri panel diskusije u dva radna dana. Samit je otvoren panel diskusijom guverenera regiona gde su kao panelisti učestvovali guverneri Crne Gore, Albanije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i viceguverneri Slovenije i Kosova.

Druga panel diskusija posvećena je značajnoj temi finansijske inkluzije gde su govornici bili Alfred Hanig (direktor Alijanse za finansijsku inkluziju), Goran Svilanović (gen.sek. Saveta za regionalnu saradnju, Aron Gereben (Evropska investiciona banka), Rinku Čandra (Svetska banka) i Artur Turemka (Master kard).

Drugi dan Samita otpočeo je panel diskusijom ministara finansija regiona na kojem su govorili ministri finansija Crne Gore, Srbije, Federacije BiH, Republike Srpske, Kosova i Albanije kao i visoki gost Bas Baker predstavnik MMF-a za centralnu i istočnu Evropu. Na četvrtoj panel diskusiji posvećenoj Poreskoj upravi i borbi protiv sive ekonomije učestvovali su direktori iz Crne Gore, Srbije, Republike Srpske, Uprave za indirektno oporezivenje BiH i Kosova.

Moderator sve četiri panel diskusije bio je Milan Ćulibrk, glavni urednik i urednik ekonomske rubrike u NIN-u.

Panel diskusije je pratilo više od 150 registrovanih gostiju iz celog regiona, pre svega predstavnici najznačajnijih banaka, finansijskih institucija, privrednika i vodećih stručnjaka iz oblasti finansija i ekonomije.

Samit je pratilo 50 akreditovanih medija iz celokupnog regiona.

Naredni Samit dogovoren je 14-17. juna 2018. takođe u Bečićima.