Molimo sačekajte......

Izaberite jezik: SRPSKI ENGLISH
Adresa
Dobrinjska 11, 11000 Beograd
Telefon
+381(0)11 3613 409
Završen XXIV Kopaonik biznis forum
09.03.2017.
Nazad
XXIV Kopaonik biznis forum održan je od 7-9. marta 2017. u Kongresnom centru hotela Grand na Kopaoniku na temu: „Program reformi za Srbiju: šta se može naučiti iz prošlosti i rešenja za budućnost“. Forumu je prisustvovalo preko 1140 učesnika, uvaženih profesora, državnih zvaničnika, članova diplomatskog kora, poslovnih ljudi, domaćih i stranih investitora, predstavnika međunarodnih finansijskih organizacija. Održano je 20 panela, 3 plenarne sesije, 4 specijalna događaja i 2 specijalne prezentacije. Forum su tradicionalno organizovali SES i Udruženje korporativnih direktora Srbije, uz partnerstvo kompanije Mastercard, što za organizatore predstavlja dodatnu stabilnost u podizanju kvaliteta ovog događaja. Pokrovitelj foruma je kao i prethodnih godina bio predsednik Vlade Republike Srbije. Zaključci foruma biće sumirani u dokumentu Kopaonik konsenzus 2017 i upućeni predstavnicima Vlade, NBS i relevantnim institucijama.

Prvi dan foruma bio je posvećen inteligentnim investicijama kao novoj agilnosti Vlade posle fiskalne konsolidacije, drugi dan programu realizacije reformi: razvoju infrastrukture, restrukturiranju javnog sektora i pametnom rastu, dok je trećeg dana bilo reči o održivom i inkluzivnom razvoju i perspektivi industrijskih politika.

Na ovogodišnjem Forumu prvi put postignuta je saglasnost oko reformske agende između predstavnika Vlade, NBS, poslovne zajednice i međunarodnih finansijskih organizacija. Nepodeljeno je mišljenje da zahvaljujući fiskalnoj konsolidaciji makroekonomske performanse Srbije u poslednje dve godine u kontinuitetu jačaju, prošle godine su ostvareni bolji rezultati nego 2015, rast je bio 2,8 odsto, deficit države gotovo dvostruko manji od planiranog 1,4 odsto, obim industrijske proizvodnje je porastao za 4,7 odsto, a prerađivačke industrije od 5,3 odsto. Pored toga, promena pristupa u monetarnoj politici, u konačnom ishodu uslovila je u 2016. međugodišnju inflaciju od 1,6 odsto, stabilan kurs, manje kamatne stope, i najniži nivo problematičnih kredita u poslednjih šest godina.

Na nivo stranih investicija je pozitivno uticala makroekonomska stabilnost, povećani kreditni rejting zemlje, bolja pozicija Srbije na uporednim rejting listama i uspešna okončana šesta revizija aranžmana sa MMF-om. Strane investicije u potpunosti pokrivaju deficit tekućeg plaćanja. Stabilizacija deviznog kursa i smanjenje eksterne neravnoteže doprineli i ostvarenju stranih direktnih investicija u 2016. od 1,8 milijardi evra.

Nastavkom programa fiskalne konsolidacije zaustavljen rast javnog duga koji je na kraju 2016. iznosio približno 74 odsto BDP-a, što je za više od 2, 5 procentnih poena manje u odnosu na prethodnu godinu.

S druge strane, u prethodnoj godini na polju strukturnih reformi nije napravljen planirani progres, nisu restrukturirana velika javna preduzeća, nije završena privatizacija bivših društvenih preduzeća i još uvek nije jasno definisan regulatorni okviru za unapređenje javnih komunalnih preduzeća. Stoga predstoje duboke reforme javne administracije, obrazovanja, zdravstva, svih javnih usluga i javnih preduzeća.

Na Forumu je velika pažnja posvećena bankarskom sektoru i sektoru osiguranja, infrastrukturnim projektima, poreskoj politici, trgovini i turizmu, inovacijama, IT sektoru i zdravstvu.  

Forum je imao izuzetan odjek u javnosti. Pored statističkog skoka broja objava u domaćim i medijima u regionu, tokom izveštavanja o ovogodišnjem forumu zabeleženo je i značajno uvećanje pozitivnog publiciteta. Anketa sprovedena među učesnicima foruma potvrdila je njegov visok kvalitet i reputaciju u stručnoj javnosti.