Molimo sačekajte......

Izaberite jezik: SRPSKI ENGLISH
Adresa
Dobrinjska 11, 11000 Beograd
Telefon
+381(0)11 3613 409
Završen XXVI Kopaonik biznis forum
06.03.2019.
Nazad
XXVI Kopaonik biznis forum održan je od 3-6. marta 2019. u Kongresnom centru hotela Grand na Kopaoniku na temu „Srbija deset godina posle velike recesije: snažan rast kao imperativ“. Tokom ovogodišnjeg foruma održano je 26 panela, 3 plenarne sesije i 6 specijalnih događaja, posvećenih aktuelnim ekonomskim, političkim i društvenim temama u Srbiji, deset godina nakon velike recesije. Pored centralnih tema posvećenih makroekonomskoj stabilnosti, održivom i snažnom rastu, ubrzanju strukturnih reformi, kao i opasnostima od potencijalne nove svetske krize, ukazano je na značaj digitalizacije i Četvrte industrijske revolucije za razvoj privrede i društva, potrebu razvoja nauke i novih modela obrazovanja, ulaganja u inovacije i startap preduzeća.

Na forumu je učestvovala predsednica Vlade Ana Brnabić, kao i veći broj ministara iz Vlade Srbije, najznačajni srpski privrednici iz bankarskog, osiguravajućeg, ICT sektora, sektora trgovine, turizma, energetike, poljoprivrede, farmaceutske industrije, predstavnici javnih preduzeća, lokalnih samouprava, međunarodnih finansijskih institucija, ambasadori, privrednici iz regiona, predstavnici Fiskalnog saveta, domaći i strani ekonomski teoretičari. Specijalni gost ovogodišnjeg foruma bio je predsednik Svetske akademije nauke i umetnosti Geri Džejkobs, a prvi put na forumu kao specijalni gost govorio je i generalni direktor za proširenje pri Evropskoj komisji Kristijan Danijelson.

Forum je organizovan uz partnerstvo kompanije Mastercard, koja će i naredne dve godine biti partner foruma, što za organizatore predstavlja dodatnu stabilnost u podizanju kvaliteta ovog događaja. Pokrovitelj foruma je kao i prethodnih godina bio predsednik Vlade Republike Srbije.  Najvažniji zaključci i preporuke četvorodnevnog konstruktivnog rada i diskusije biće sumirani u dokumentu „Kopaonik konsenzus“ i upućeni relevantnim institucijama i kompanijama. To će biti naš doprinos kreiranju izvodljivih i efikasnih politika u želji da nastavak ekonomske tranzicije Srbije bude brži i kvalitetniji.

Kopaonik biznis forum okuplja renomirane stručnjake i eminentna imena domaće i regionalne privredne i političke scene. U proteklih 26 godina osnovne teme odražavale su vremenski trenutak u kome se forum organizovao, ali je zajedničko uporno insistiranje na brzoj i efikasnoj ekonomskoj tranziciji, odnosno na neophodnosti efikasnog reformisanja javnog sektora. Cilj nam je izgradnja platforme za argumentovanu, konstruktivnu raspravu, kritičku analizu onog što je urađeno, kao i konceptualno definisanje održive ekonomske politike. Organizacijom ovogodišnjeg foruma, sa preko 160 uvodničara i panelista, 1300 učesnika, 130 akreditovanih novinara iz zemlje i inostranstva, naš cilj smo ostvarili i još jednom potvrdili da je Kopaonik biznis forum najvažniji događaj ove vrste koji se organizuje kod nas. Baš kao što je Svetski ekonomski forum u Davosu svojevrsni reality check na globalnom planu, Kopaonik biznis forum je mesto na kome se sumiraju rezultati ekonomske politike naše zemlje između dva događaja. Poslednjih godi
na forum dobija snažnu regionalnu dimenziju.

Forum je imao izuzetan odjek u javnosti. Pored statističkog skoka broja objava u domaćim i medijima u regionu, tokom izveštavanja o ovogodišnjem forumu zabeleženo je i značajno uvećanje pozitivnog publiciteta. Zadržan je trend povećanja broja izveštavanja iz ekonomskog ugla, u odnosu na političke teme. Anketa sprovedena među učesnicima foruma potvrdila je njegov visok kvalitet i reputaciju u stručnoj javnosti.

Više informacija https://www.kopaonikbusinessforum.rs