Савез економиста Србије

01.03.17

КОПАОНИК БИЗНИС ФОРУМ (7-9. МАРТ 2017.)

Форум ће окупити више од 1000 учесника; током три дана високи државни званичници и утицајни пословни лидери разматраће програм реформи за Србију

1. март 2017. – Традиционални 24. Копаоник бизнис форум окупиће ове године највећи број учесника до сада - више од 1000. Учешће су потврдили представници Владе, НБС, домаћих и страних привредника из банкарског, осигуравајућег, ИЦТ, сектора трговине, туризма, енергетике, пољопривреде, фармацеутске индустрије На форуму ће бити присутни и амбасадори, дипломате, представници међународних финансијских инвестиција, економски аналитичари, теоретичари, међународни експерти, као и представници акредитованих медија.

У периоду од 7. до 9. марта, у хотелу Гранд на Копаонику биће одржано 20 панела, три пленарне сесије, четири специјална догађаја и две панел презентације.

Тема Форума је „Програм реформи за Србију: Шта се може научити из прошлости и решења за будућност“.

„Поносан сам што из године у годину Форум постаје све масовнији. Ове године Форум ће окупити више од 1000 учесника. Њихов заједнички задатак је критичко сагледавање економске политике Владе у протеклих 12 месеци. Желимо да јасно истакнемо позитивне резултате фискалне консолидације у претходној години и истовремено да охрабримо Владу да много чврће и одлучније у наредном периоду имплементира мере структурних реформи. Данас имамо добро постављена макроекономска сидра: буџетски дефицит је готово пет пута мањи у односу на 2014. годину, екстерна позиција Србије се из године у годину поправља, курс и инфлација су стабилни. У овој и наредним годинама основно питање јесте како постићи одрживи раст, а да се при томе сачува макроекономска стабилност. С тим у вези, важно је истаћи да ће на овогодишњем форуму, као главни говорници учествовати и James Roaf, шеф мисије ИМФ за Србију, као и госпођа Elen Goldstin, директор WB за Западни Балкан“, каже Александар Влаховић, председник Савеза економиста Србије.

Изражавајући задовољство што је Mastercard, као глобална технолошка компанија, главни партнер Форума другу годину заредом, Артур Туремка, генерални директор компаније Mastercard за тржишта Балкана, коментарисао је потребу за употребом технологија како би се поспешио снажнији раст: „Од прошлогодишњег форума покренуто је неколико значајних иницијатива, као што су увођење електронских плаћања у неким сервисима јавне управе и фискална лутрија. Ови примери употребе технологија представљају значајне кораке на путу ка изградњи транспарентног и инклузивног система у земљи. Када гледамо у будућност, охрабрује то што ниво финансијске едукације локалног становништва расте, јер наше ново истраживање показује да 69% грађана схвата да повећање обима електронских плаћања и смањење готовинских уплата помажу да се смањи ниво сиве економије, док 80% разуме да сива економија смањује могућности за економски раст. Сада имамо окружење у којем постоји свест о путу који српско тржиште води ка развоју у будућности и зато је важно да јавно-приватна партнерства допринесу да се и у пракси крене тим путем“.

Програмски одбор Форума предвидео је расправу у оквиру три области:

7. март – Интелигентне инвестиције као нова агилност Владе поле фискалне консолидације
8. март – Програм реализације реформи: Развој инфраструктуре, реструктуирање јавног сектора и паметан раст
9. март – Одрживи и инклузивни развој: Перспектива индустријских политика

Закључци овогодишњег Форума биће  сумирани у документу „Копаоник концензус 2017“. Копаоник бизнис форум традиционално организују Савез економиста Србије и Удружење корпоративних директора Србије, а под покровитељством председника Владе Републике Србије. Партнер Форума је компанија Mastercard.
 
О УЧЕСНИЦИМА

На 24. Копаоник бизнис форуму посебни гости биће председник Владе Републике Србије Александар Вучић, гувернер НБС  Јоргованка Табаковић, министар финансија Душан Вујовић, потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, министарка за државну управу и локлану самоуправу Ана Брнабић, министар привреде Горан Кнежевић, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић,  министар омладине и спорта Вања Удовичић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, министар рударства и енергетике Александар Антић.

Такодје, гости и учесници Форума су и James Roaf, шеф мисије ММФ-а за Србију и Elen Goldstin, директор Светске банке за западни Балкан. Међу овогодишњим учесницима су и Драгана Марковић, директорка Пореске управе Србије, Павле Петровић, председник Фискалног савета Републике Србије, Lane Jason, извршни потпредседник за развој тржишта Европе – Mastercard, George Simon, директор за Централну Европу – Mastercard, а од гостију из региона биће Holger Muent, директор ЕБРД за западни Балкан, Cornelius Walter, директор McKinsey за централну Европу, Gernot Mitendorfer, ЦФО Ерсте група, Peter Hofinger, члан борда Vienna Insurance Group.

У раду  Форума ће учествовати  и амбасадори Русије, Немачке, Швајцарске, Канаде, Сједињених Америчких Држава и Холандије. Његова екселенција амбасадор Русије у Србији Александар Васиљевич Чепурин (Александр Васильевич Чепурин), Његова екселенција амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман (Axel Dittmann), Његова екселенција амбасадор Швајцарске у Србији Филип Ге (Philippe GUEX), Његова екселенција амбасадор Канаде у Србији Филип Пинингтон (Philip Pinnington), Његова екселенција амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кајл Рендолф Скат (Kyle Randolph Scott) и Његова екселенција амбасадор Холандије у Србији Хендрик Ван Ден Дол (Hendrink Van Den Dool). Поред наведених, Форуму ће присуствовати и други амбасадори из Европе, Азије, као и стална координаторка УН у Србији.

Први пут као учесник „Српског Давоса“ биће Мајкл Сент Лот (Michel Saint-LOt), директор Канцеларије УНИЦЕФ-а.

На форуму ће први пут бити презентиран Извештај о транзицији за 2016. и 2017.  ЕБРД. Такодје, Копаоник ће бити место сусрета свих председника регионалних привредних комора - Србије, Македоније, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Косова.

За све додатне информације можете се обратити Represent Communications, овлашћеној агенцији за односе са јавношћу,  на 011/ 7152-500. Особе за контакт: Тамара Иванковић (063 384 047) и Ана Јовановић  (063 384 261)

Повратак на претходну страну
Samit ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava regiona
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking

Чланство у ИЕА


Информације

Савез економиста Србије
Булевар Михајла Пупина 147
11070 Нови Београд
Добрињска 11
11000 Београд
Тел: +381 11 3613-409; 2644-980
Факс: +381 11 3629-689
Е-пошта: office@ses.org.rs