Савез економиста Србије

03.06.18

Саопштење поводом нетачних медијских интерпретација састанка амбасадора САД у Србији са члановима Удружења корпоративних директора Србије

У дневном листу Ало изашао је чланак дана 1 јуна 2019. године под насловом „Глуми шерифа усред Београда: Скот пола сата пљувао по Вучићу и Србији“. Што се тиче „извора са лица места“ које наводи Ало, желимо да потврдимо да састанку нису присуствовали представници медија, па ни новинари Ало. Представници Ало нису контактирали удружење пре објављивања чланка. Слика која прати текст је узета са Twittera, а цео текст не базира на чињеницама нити одражава изнесене ставове учесника.

Наша организација, која постоји од 1997. године и која тренутно има 50 чланова и 18 кандидата, има редовне сусрете са дипломатама и представницима међународних финансијских организација. Наши гости долазе и са Запада и са Истока. Пословни људи морају да познају геополитички контекст и међународни финансијски оквир. Последњем састанку је присуствовало око 60 учесника, а не као што наводи недељник Ало „30 директора“. Амбасадор је у уводном излагању говорио 45 минута, а не „пола сата“ како наводи Ало. Дискусија после уводног излагања је трајала 45 минута. Састанак је трајао од 17ч  до 18 30ч, уместо од „17 до 18 часова“, како наводи Ало.

Поред ових нетачно пренесених чињеница, најважније је да је Ало нетачно пренео изнесене ставове амбасадора и тенденциозно их интерпретирао. Амбасадор је, пре свега, прецизирао позицију Запада  у вези интеграције Србије у ЕУ, посебно коментаришући последњи документ ЕУ Комисије по овом питању, дајући низ предлога како би се овај процес убрзао. Посебно је битан став да САД са много више оптимизма гледа на интеграцију Србије у ЕУ него сама ЕУ. Косовски проблем у уводном излагању амбасадора и дискусији није ни поменут, а фокус је био на реформама, пре свега у правној и пореској сфери као и реформама државне администрације и јавног сектора, као и на регулисању односа са суседима. Ни једном речју ни коментаром амбасадор и дискутанти нису поменули председника Србије и његове активности.

Жао нам је што је некоректно пренесена у медијима наша активност, имајући у виду чињеницу да је поштовање других, респект према туђим ставовима и проналажење решења на добробит обе стране сучељавањем аргумената, саставни део етичког кодекса корпоративних директора.

Председник Асоцијације корпоративних директора

Повратак на претходну страну
Samit ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava regiona
Kopaonik 2018
Партнер
Mastercard
Генерални спонзори
NLB
Blinking

Информације

Удружење корпоративних директора Србије
Булевар Михајла Пупина 147
Добрињска 11
Тел: +381 11 3613-409; 2644-980
Факс: +381 11 3629-689
Е-пошта: ukds@eunet.rs